5 gode råd5 gode råd
Har du Spørgsmål?
Ring til os på

5 gode råd om økonomi

1. Bevar roen

Det er aldrig sjovt at få afslag fra realkreditinstitutionerne. Men det er vigtigt at slå fast, at du stadig har mulighed for få en fornuftig låneaftale, såfremt bolig og budget er i orden. Boliglånet vil være dyrere end hos realkreditten, men sandsynligvis billigere end i banken.

2. Fra lejer til ejer

Overgangen fra lejer til ejer kan virke uoverskuelig og spørgsmålene står ofte i kø. Hvad er realistisk at låne, når jeg vil beholde min levestandard? Hvor meget betyder rentefradraget? Kommer vi til at spise havregrød sidst på måneden? Hvad med boligskatterne?

Hvis du vil undgå at sidde for hårdt, kan du bruge denne enkle tommelfingerregel:
Husleje + penge, du har til overs = månedlige omkostninger som boligejer. 5 gode råd om økonomi
Her er Jens. Han vil gerne eje sin egen bolig, uden at gå ned i levestandard. Så ser overgangen fra lejer til ejer således ud:

Lejer

Månedlig husleje: 6000 kr.
Månedlig opsparing: 1000 kr.

Ejer

Månedlige betaling ved boligkøb: 7000 kr.

 

Vi har medregnet de ekstra udgifter og fradrag, du har som boligejer: Ejendomsskat, ejendomsværdiskat, rentedrag og lidt penge til løbende renovering.

3. Langtidsholdbar løsning

Tænk på din næste livsfase. Er drømmeboligen også langtidsholdbar: Hvordan er skole og daginstitutioner? Vil knæene kunne klare de mange trapper? Kan du købe ind uden bil?

4. Sammenlign ÅOP

Hvis du skal vælge blandt flere lånetilbud, bør du sammenligne ÅOP, som står for Årlige Omkostninger i Procent. Et lån kan umiddelbart se billigt ud, men løbende gebyrer, afgifter og stiftelsesgebyrer kan gøre de årlige omkostninger betydeligt højere. Alle disse udgifter er indregnet i den højeste procentsats, der typisk forkortes til (ÅOP).

5. Fast rente

Det kan være fristende at vælge et lån til markedsrente, fordi de typisk er billigere end et lån med en fast rente. Vi anbefaler det ikke. Du risikerer, at dine månedlige udgifter stiger med kort varsel og det er skidt for såvel nattesøvn, som økonomi. En fast rente kan aldrig ændres. Du ved, hvad der skal betales. Måned efter måned.

Den faste rente har også en anden fordel. Vi har mange, som køber hus med vores lån og senere får dem lavet om til realkreditlån. Til den tid vil den faste rente stille dig i et bedre lys, fordi sagsbehandlerne kan se, at du ikke gambler med så alvorlige sager, som din bolig.

Du kan læse mere her på siden